torsdag 5 september 2013

Äntligen en svampkorg


Eller två.
Dessa i två storlekar a 99:- och 149:- från Åhlens.

Fann: 4 stora Karl-Johan.
Kasserade: 80%



måndag 2 september 2013

Senaste nytt i grovsoprummet!


Denna lampa i guldfärg som känns så jäkla i tiden, hade någon valt att slänga.


Och krukor i massor. De är staplade inuti den stora krukan. Tack, tack tyckte jag som aldrig får nog med krukor att odla i.
Den fina vattenkannan följde också med upp.

Det är tacksamt att bo på söder.

söndag 1 september 2013

Röda mattan


Södermalms nya biograf har lagt ut den röda mattan.


Det här blir en succé!

Torkfabriken



Jag är VD i torkfabriken.
Här torkas ALLT.
En ståtlig Karl-Johansvamp...


torkas i tunna skivor på längden.
De kommer sedan så småningom paketeras i snygga glasburkar och då är det viktigt att det ser bra ut utifrån. Sedan är det också viktigt att när det är dags att laga mat på dem, har de en aptitlig form i maträtten.


I torkfabriken massproduceras örter också. Det är viktigt att det är mer än det man hinner använda för dagligt bruk. Överflödet ska nämligen...
...ja just det, torkas!


Under torkningsfasen och insamlingsfasen, hålls de i plastburkar i någon vecka så att man vet när det är klart vad man får i totalvolym.

Här är:
Basilika
Gröna tomater
Kalle J
Purjolök


Till vänster:
Råvara. I detta fall blomkålssvamp.
Baktill:
Torken. En OBH Nordica svamptork.
I mitten:
Insamlingsfasen.
Till höger:
De färdiga resultaten innan de ska ut i butik.., eh, jag menar upp i hyllor.
Prydande glasburkar med ett supersnyggt och delikat innehåll. 
En dröm för varje entusiastisk amatörkock som njuter av ett organiskt och levande inrett kök. 

fredag 30 augusti 2013

Lite svamp ABC till nybörjare och till de som vill testa mer!


Denna sopp är oätlig! Det är en gallsopp och förväxlas ofta med Karl-Johan. Foten är inte vit utan mörk och porlagret blir rosa vid beröring.
Den är ej giftig men uräcklig och det är den enda sopp du behöver lära dig att INTE plocka.


Detta är blek kantarell. Den är knubbigare än den vanliga och hoppas ofta över pga okunskap. Dock är den snäppet godare än gul kantarell.


Detta är en smörsopp. Fin matsvamp. Huden ni ser skalar man bort på plats. Den är medgörlig och lossnar direkt. Porlagret under är gult.


Det inringade är Mandelriska. Bland det finaste och exklusivaste man kan hitta i skogen. Den blöder vitt blod vid snitt. Luktar och smakar skaldjur.


Detta är en druvfingersvamp. Topparna är som rosa. Ta den och strunta i alla andra fingersvampar.


Smörsopp igen. Här är flera. Om ni tittar en stund på bilden ser ni varför de är så lätta att känna igen pga huden undertill. De är ca 5 cm stora när de är riktigt fina.



Detta är en blodsopp. Lika lyxig svamp som K-J. Rött porlager. Kan bli lika stor som KJ och hamnar i samma familj av Boletus.


Det rött inringade är Stolt fjällskivling i sin bästa form. Dvs att hatten inte har slagit ut än.
Det grönt inringade är Jätteröksvamp. Mycker roligt att finna och finns oftsast i välgödda gräsmattor. Stora som fotbollar.


Blå: Stolt fjällskivling med utslagen hatt. Du ser att det är vad det är genom att fjällen på foten är bruna.
Rosa: Fårticka
Orange: Blodsopp
Grön: Brödticka. Ingen rolig svamp sådär men bra utfyllnadssvamp. Smakar väldigt lite men när man hittar dem, brukar de vara helt enort stora så de är värda att plocka.

God svamplycka!