fredag 30 augusti 2013

Lite svamp ABC till nybörjare och till de som vill testa mer!


Denna sopp är oätlig! Det är en gallsopp och förväxlas ofta med Karl-Johan. Foten är inte vit utan mörk och porlagret blir rosa vid beröring.
Den är ej giftig men uräcklig och det är den enda sopp du behöver lära dig att INTE plocka.


Detta är blek kantarell. Den är knubbigare än den vanliga och hoppas ofta över pga okunskap. Dock är den snäppet godare än gul kantarell.


Detta är en smörsopp. Fin matsvamp. Huden ni ser skalar man bort på plats. Den är medgörlig och lossnar direkt. Porlagret under är gult.


Det inringade är Mandelriska. Bland det finaste och exklusivaste man kan hitta i skogen. Den blöder vitt blod vid snitt. Luktar och smakar skaldjur.


Detta är en druvfingersvamp. Topparna är som rosa. Ta den och strunta i alla andra fingersvampar.


Smörsopp igen. Här är flera. Om ni tittar en stund på bilden ser ni varför de är så lätta att känna igen pga huden undertill. De är ca 5 cm stora när de är riktigt fina.



Detta är en blodsopp. Lika lyxig svamp som K-J. Rött porlager. Kan bli lika stor som KJ och hamnar i samma familj av Boletus.


Det rött inringade är Stolt fjällskivling i sin bästa form. Dvs att hatten inte har slagit ut än.
Det grönt inringade är Jätteröksvamp. Mycker roligt att finna och finns oftsast i välgödda gräsmattor. Stora som fotbollar.


Blå: Stolt fjällskivling med utslagen hatt. Du ser att det är vad det är genom att fjällen på foten är bruna.
Rosa: Fårticka
Orange: Blodsopp
Grön: Brödticka. Ingen rolig svamp sådär men bra utfyllnadssvamp. Smakar väldigt lite men när man hittar dem, brukar de vara helt enort stora så de är värda att plocka.

God svamplycka!

2 kommentarer: