torsdag 17 mars 2016

Egen sucuk och köttork


Sujuk sujuck sucuk
När vi var i Sydafrika upptäckte vi att de har ett torkat kött som heter biltong. Man köper det antingen i ett stycke eller uppskuret. Det uppskurna strör de sedan valfri biltongkrydda över och skakar påsen. Sedan äter man det som snacks och dricker bärs. Ljuvligt gott.
Vi blev givetvis helt sålda på detta. Nästa gång vi åkte till Sydafrika, köpte vi därför en biltong-tork. Det är som ett skåp med värmelampa och fläktar. Det blåser köttet torrt och man slipper ha det hängade så länge.
Sedan monterar man bara isär skåpet och det tar knappt någon plats då det bara är platta skivor som det är uppbyggt av.


Eftersom vi också är helt torsk på turkiska sucuk korvar, gjorde vi såna och satte in dem i biltongtorken. Nu ska de torka tills de är läderartade. Hela lägenheten doftar ljuvligt av vitlök.

I framtiden blir det nog beef jerkies också. Trodde inte man kunde ha så mycket nytta av ett torkskåp för mat men jag tänker nog använda den till grönsaker, blommor och frukt också.

1 kommentar:

  1. Heltperfekt att torka egna äppelchips! Jag har testat i torkskåpet (för kläder). Det blev krispigt och gott!

    SvaraRadera