söndag 26 juli 2015

Grodda själv!

Här kommer en steg för steg-guide om hur du groddar hemma.


Perforera locken på plastförpackningar. Till det stora använde jag en spik som jag höll i med en tång. Jag hettade upp spikens udd över ett stearinljus och sedan trycker jag så många hål jag hinner innan spiken svalnar. Upprepa tills du har tillräckligt många hål. Groddarna måste kunna andas igenom burken. På ena sidan av locket trycker du ut fler och tätare hål så nära lockkanten som möjligt. Detta för att bättre kunna sila ut vattnet.


Gör samma med ett mindre lock och en mindre spik. Alla frön är inte jämnstora och de små silas ut ur hålen om hålen är för stora.


Här. En stor glassburk och en såsburk för mindre frön.


Det som gror allra bäst och ger mest matmassa är gröna linser och mungbönor. Allt kan dock groddas men vissa frön kräver helt andra metoder.

Tips på vad som kan groddas är frön för: Rödbetor, kikärtor, alfaalfa, rädisor, solrosfrön, krasse, sojabönor, alla linser, sesam, ärtor, senap, bockhornsklöver, quinoa, vete, havre, korn, hirs, råg, pumpa, majs, bovete, klöver, grönkål, broccoli.... Listan är ändligt lång.

Jag köper ekologiska frön och bönor/linser i mataffären. GoGreen och dylika märken groddar lätt medan billighetsmärken gärna möglar och utvecklar inga svansar.


Här har vi blandquinoa. Tricolore.


1 msk av vardera mungböna och linser i den stora glassburken och 1 msk quinoa i den mindre.


Fyll burkarna med vatten och sätt på locket.


Låt stå i ett mörkt skafferi eller vad du nu har för yta som du kan stänga dörren om. De gröna måste stå i minst 12 timmar medan quinoa räcker det med i 2 timmar.


Efter 12 timmar. Sila ut vattnet och tillsätt nytt vatten genom perforeringen i locken. Snabbast går det om man trycker på locket. Det både kan pumpa in och ut vatten snabbt.
Töm sedan direkt vattnet och se till att du får ut allt vatten.
Ställ nu burkarna snett i en skål där de står stabilt med den mest perforerade sidan av locket nedåt. Detta för att det kommer fortsätta droppa vätska från dem.

I ca 4 dagar, morgon och kväll, måste de sköljas och ställas på det här sättet. Det ska vara mörkt under hela proceduren. Om de börjar lukta illa, kan du skölja dem oftare. Luktar det för illa, betyder det att de har börjat fermenteras, då får du kasta dem. Men det ska det inte göra såvida du inte har glömt att skölja dem. Ställ gärna ett alarm som påminner dig att skölja dem.


Fyra dagar senare har du en liter groddar. De är nu färdiga att ätas. Du kan grodda dem i fler dagar om du vill ha dem ännu större och längre men det är upp till dig. Jag brukar grodda mung och linser i ca 5-6 dagar om jag inte har plats för dem i kylen än.


Sila bort vattnet på morgonen och ställ dem på ett ljust ställe, typ vid ett soligt fönster i några timmar eller hela dagen när de är klara. Då blir bladen som har utvecklats gröna och sprängfyllda med grymma näringsämnen. Ställ dem sedan i kylen. De håller sig fräscha i ca en vecka.


Vi har i hushållet helt ersatt kål med groddar. De funkar klockrent som ersättning i coleslaw och pizzasallad men vi använder dem i allt från sallader till wokar.

Bättre än såhär blir det inte. Näringen är enorm och man kan halvera grönsaksinköpen eftersom man alltid har färska grönsaker hemma.



Älskar du groddar och vill ha en ständig tillgång till dem, sätt nästa sats med groddar 2 dagar efter att du satte din första och sedan fortsätter du så. Då har du alltid färska groddar hemma att äta. På bilden ser du hur de ser ut efter 2 dagar resp 4 dagar.

God grodd!

2 kommentarer:

  1. Tack för fantastisk läsning! 🍃🌿💞💓💜🍍🌻🌸🌷🌿🌍🍇🍎🌼🍒 Nu ska jag börja att grodda för fullt ☺ Mvh Sophie

    SvaraRadera
  2. Vad roligt! Go crazy! Det är jätteroligt att grodda.

    SvaraRadera