måndag 25 januari 2016

Fyndat igen


Hittade en karvad elefant i grovsoprummet. För tillfället bor den i bokhyllan.

Den saknar betar och jag tänkte bygga ett par samt måla om den till en roligare färg.

Problemet är bara att verktygen jag behöver är utlånade. Jag hatar när man lånar ut grejer och inte får tillbaka dem. Blir så vansinnigt störd över det. Tycker det är fult att inte fatta att man bara har lånat dem och att personen man lånat ifrån inte ska behöva be om dem för att få dem tillbaka. Själv är jag noga med att lämna tillbaka direkt om inget annat har sagts. Annars drar man ju sig från att låna ut grejer.

Ja, ja, ni får se den igen när jag har lyckats göra den snygg...

söndag 24 januari 2016

Glömt att visa er


Fick en fantastiskt fin julklapp. Ett SPA-set från The Body Shop


Såhär fint är det inuti. Man dör ju lite för sånt här. Har inte invigt setet än eftersom vår bastu just nu är förvaring av vår växtväggskonsoller. Växtväggen blev angripen och vi var tvungna att riva och nu måste vi köpa ny jord för att få upp den igen.

Men trägrejen längst till höger har jag använt flitigt. Den har karvningar på den runda delen och är utmärkt till att massera ömma muskler. Man drar den bara över muskelvärken och belöningen är omedelbar.


Här kan ni se vad boxen innehåller.

lördag 23 januari 2016

Vackra blommor


Förra helgen hade vi en middagsbjudning. Vi fick blommor.

Jag väntade tills alla hade slagit ut innan jag visar er. Nu har de det.

Fint med blommor!

fredag 22 januari 2016

Översikt på kryddor


Det här har jag visat er tidigare men nu ska jag berätta mer om det.

Kryddor är för oss som GILLAR kryddor, en skattkammare. Man vill ha så många som möjligt och man gillar att experimentera med olika länders recept.

Däremot är översikten inte så lätt alltid. Särskilt inte om man köper Santa Marias eller Kockens kryddor. De ser likadana ut och etiketten döljer ibland hur mycket det är kvar av kryddan. Påskryddor läcker och skräpar ner.


Såhär har jag gjort.

Lådorna har jag satt in för att få ett extra hyllplan. Det är perfekt för de slukar rubbet och fronten är helt tom. Där har jag kaffe och sånt. Det är viktigt att ha koll och space i köksskåpen tycker jag.

Längst fram på bilden står ett set om fyra glasburkar från Thailand. I dessa har jag de kryddor vi använder mest och som går mest åt vid matlagning. Dvs salt, peppar, allroundkrydda och paprikapulver. De har tillhörande små skopor så det är bara att skyffla över när man lagar mat. Dessa finns att köpa i de flesta affärer som säljer asiatisk mat. Det finns en Kina-affär på Ringvägen i Stockholm som garanterat har dessa.

I den undre raden har jag lagt alla kryddor som behöver vara i ströare. Dessa burkar är från Granit men de flesta märken som säljer köksgrejer har såna.

Vissa kryddor ska inte vara i ströare utan behöver användas på andra sätt. T.ex kanelstänger, pepparkorn, lagerblad m.m. Dessa har jag i miniburkar från Lagerhaus.

På så sätt ser jag generellt direkt vad det finns i burken och hur mycket det är kvar och vad jag behöver addera till min inköpslista.




Men det är oftast inte tillräckligt då vissa kryddor är av samma färg. Oregano och basilika t.ex. Eller cayenne och paprikapulver. Därför har jag märkt allt med en Dymo märkmaskin från Clas Ohlson.

Det här är en investering som du aldrig kommer ångra. Se bara till att köpa genomskinlig tejp till den. Den som ingår är nämligen vit.

torsdag 21 januari 2016

Ordning och översikt på torrvarorna


Mat och torrvaror ser ofta ut som kaos hemma hos folk. Förpackningar spiller över och man har noll koll på vad man har och inte har. Dubbletter av nästan tomma förpackningar är vanligt.

Så här kommer mitt tips. Vare sig man har maten i skåp eller i lådor, går det att få mycket mer översikt och koll om man gör till vana att flytta över maten till burkar och askar.

Det bästa är att mäta lådans eller hyllplanets höjd och köpa så smala med höga burkar det bara går. Att köpa korta och breda blir osmart för de tar onödigt mycket plats och luften ovantill blir inte använd.

Här i lådan där jag har glasburkar med glaslock, ser jag omedelbart vilka matvaror det är i dem. Jag ser också vad som är på väg att ta slut och kan addera det på min inköpslista.

Jag rekommenderar även att man klipper ut tillagningsbeskrivningen och lägger den längst upp i burken så att man inte råkar kasta den och sedan inte vet hur man kokar t.ex bulgur eller cous-cous.

Ett annat jättebra tips är planschrör. Affischer och sånt kommer ju i rör och dessa rör är i hård kartong så de går utmärkt att skära av i lämplig höjd. Mät upp till lådkanten och kapa röret där Då har du en smal och hög förvaring. Skriv på locket vad det är i röret. På bilden kan ni se bredvid den röda lökförvaringsburken, ett whiskey-rör. Den tar knappt någon plats men rymmer grymt mycket ris.



I låda två har vi mest bakgrejer och där behöver vi införskaffa mer burkar. Vi har nämligen sedan nyligen börjat experimentera med nya bakmjöl, kross, fibrer, m.m.

Det bästa med att förvara i burk är att hållbarheten ökar. Varorna kommer ju inte i kontakt med konstant luft så det uppstår inte onödiga bakterier eller äckliga mjölbaggar.




Ett annat tips är att om man har köksskåp men mycket luft ovantill, är det bra att köpa fler hyllplan så att man inte slösar viktig plats. Annars kan ni göra som jag har gjort, dvs satt in lådor. Då kan man använda "luften" ovantill att lägga in ännu fler grejer. Påsförpackningar som soppor, kryddor, jäst, m.m. står jättebra i den första smala lådan.